Management Tutor
A Project Management Blog

Top 10 PMP Exam FAQs-Project Scope Management Questions,Answers

This page of project management blog covers top 10 PMP Exam FAQs. This PMP Exam questions and answers are based on project scope management.

List of Frequently Asked Questions(FAQs) and Answers

Question-1: All of the following are true about the scope statement EXCEPT
a. It is an output of scope verification
b. It describes the major project's deliverables
c. It provides a common understanding of the project scope among all project stakeholders
d. It provides the baseline for evaluating whether requests for changes or additional work are contained within or outside project's boundaries
Answer-1:

Question-2: A project scope change control system including all of the following EXCEPT:
a. Documentation
b. Tracking system
c. Approval levels
d. Evaluation process
Answer-2:

Question-3: Which of the following is not an output of scope control?
a. WBS update
b. Recommend corrective actions
c. Requested changes
d. Performance reports
Answer-3:

Question-4: Scope verification
a. Is the process of obtaining stakeholders formal acceptance of the completed project scope and associated deliverables
b. Refers to the final project report describing the project at completion
c. Is not necessary if the project completes on time and on budget
d. Occurs only when revisions or change orders are made to the project
Answer-4:

Question-5: During what phase of the life cycle is the project scope statement created?
a. Initiation process group
b. Planning process group
c. Execution process group
d. Controlling process group
Answer-5:

These PMP EXAM FAQs on scope management cover questions and answers very useful for the PMP aspirants.

Question-6: When should scope verification be done?
a. At the end of the project
b. At the beginning of the project
c. end of project phase
d. During planning
Answer-6:

Question-7: A project manager has just been assigned to a new project and has been given the completed project scope statement. The FIRST thing the project manager must do is:
a. Create a project plan using the WBS
b. Confirm that all the stakeholders have had input to the scope of work
c. Form a team to create the procurement plan
d. Create a network diagram
Answer-7:

Question-8: The construction phase of project is near completion. The next phase is testing and implementation. The project is two weeks ahead of schedule. What should the project manager be MOST concerned with before moving on to the final phase?
a. Scope verification
b. Quality control
c. Performance reports
d. Cost control
Answer-8:

Question-9: Last week you were on holiday. Today you are examining multiple scope change requests on a project you were asked to take over because the previous project manager decided to resign. To assess the degree to which the project scope will change, you need to compare the requests to which project document?
a. Scope statement
b. WBS
c. Project Plan
d. Scope management plan
Answer-9:

Question-10: During the concept phase of your project, management indicated that it wants the expected benefit of each new project to outweigh its development costs. This is an example of :
a. An assumption
b. A constraint
c. Use the constrained optimization method of the project selection
d. A technical requirement
Answer-10:

Question-11: Your organization's research department has isolated an advanced microbe. Management asked you to determine whether a project to commercialize the agent should be initiated. Accordingly, you need to prepare a
a. feasibility study
b. Return on investment report
c. Make-or-Buy analysis
d. Project charter
Answer-11:

Answers to Project Scope Management FAQS

1. A   2. D   3. D   4. A   5. B   6. C   7. B   8. A   9. B   10. B   11. A

Other PMP EXAM FAQs

PMP EXAM FORMULAS➤
PMP EXAM PREP TIPS➤
PMP EXAM FAQs-General Project Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Integration Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Scope Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Time Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Cost Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Quality Management➤
PMP EXAM FAQs-Project HR Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Risk Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Communication Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Procurement Management➤