Management Tutor
A Project Management Blog

Top 10 PMP Exam FAQs-Project HR Management Questions,Answers

This page of project management blog covers top 10 PMP Exam FAQs. This PMP Exam questions and answers are based on project HR management.

List of Frequently Asked Questions(FAQs) and Answers

Question-1: In acquiring project team members from all available sources, all of the following characteristics should be evaluated EXCEPT:
a. Availability
b. Political philosophy
c. Previous experience
d. Competencies
Answer-1:

Question-2: Project Human Resource planning determines project:
a. Roles
b. Responsibilities
c. Reporting relationship
d. Political philosophy
Answer-2:

Question-3: One of the team development techniques is, reorganization and rewards systems. It should have the following characteristics, EXCEPT:
a. Considers activities and performance under a person's control.
b. Promote and reinforce desired behaviors
c. Consider cultural differences
d. Consider performance not under a person's control.
Answer-3:

Question-4: All of the following are outputs of HR planning EXCEPT:
a. Project organization charts
b. Staffing management plan
c. Roles and Responsibilities
d. Resource Breakdown structure
Answer-4:

Question-5: All of the following are forms of power derived from the project manager's position EXCEPT:
a. Formal
b. Reward
c. Penalty
d. Expert
Answer-5:

These PMP EXAM FAQs on HR management cover questions and answers very useful for the PMP aspirants.

Question-6: The highest point of Maslow's hierarchy of needs is called:
a. Physiological satisfaction
b. Attainment of survival
c. Need for association
d. Esteem
Answer-6:

Question-7: The "Halo Effect" refers to the tendency to:
a. Promote from within
b. Hire the best
c. Move people into project management position because they are good in their technical field
d. Move people into project management position because they have had project management training
Answer-7:

Question-8: Which of the following conflict resolution techniques will generate the MOST lasting solution?
a. Forcing
b. Smoothing
c. Compromise
d. Problem solving
Answer-8:

Question-9: The MOST oommon cause of conflict on a project are schedules, project priorities and:
a. Personalities
b. Resources
c. Cost
d. Management
Answer-9:

Question-10: During project planning in a matrix organization, the project manager determines that additional human resources are needed. From whom would he request these resources?
a. Project manager
b. Functional manager
c. Team
d. Project Sponsor
Answer-10:

Question-11: You are project manager leading a cross-functional project team in a weak matrix organization. None of your project team members report to you functionally and you do not have the ability to directly reward their performance. The project is difficult, involving tight date constraints and challenging quality standards. Which of the following types of project management power will likely be MOST effective in this circumstance?
a. Referent
b. Expert
c. Penalty
d. Formal
Answer-11:

Question-12: A project manager has just found out that a major subcontractor for her project is consistent late delivering work. The project team member responsible for this part of the project does not get along with the subcontractor. To resolve the problem, the project manager says, "You both will have to give up something to solve this problem." What conflict resolution mode is she using?
a. Confrontation
b. Compromise
c. Smoothing
d. Communicating
Answer-12:

Answers to Project HR Management FAQS

1. B   2. D   3. D   4. D   5. D   6. D   7. C   8. D   9. B   10. B   11. B   12. B

Other PMP EXAM FAQs

PMP EXAM FORMULAS➤
PMP EXAM PREP TIPS➤
PMP EXAM FAQs-General Project Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Integration Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Scope Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Time Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Cost Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Quality Management➤
PMP EXAM FAQs-Project HR Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Risk Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Communication Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Procurement Management➤