Management Tutor
A Project Management Blog

Top 10 PMP Exam FAQs-Project Cost Management Questions,Answers

This page of project management blog covers top 10 PMP Exam FAQs. This PMP Exam questions and answers are based on project Cost management.

List of Frequently Asked Questions(FAQs) and Answers

Question-1: Project Cost Management includes all of the following functions EXCEPT
a. Cost budgeting
b. Activity Resource Planning
c. Cost estimating
d. Cost Control
Answer-1:

Question-2: Cost estimates include all of the following resource categories EXCEPT:
a. Labor
b. Material
c. Supplies
d. Time allocation
Answer-2:

Question-3: All of the following choices represent inputs to the activity resource estimating process EXCEPT:
a. Ogranizational process asset
b. Project management plan
c. The actual final cost of the last project
d. Activity list
Answer-3:

Question-4: Analogous estimating:
a. Uses bottom up estimating techniques
b. uses actual cost of previous project which are similar to the one we need to execute
c. It used most frequently in the later stages of a project
d. Summarizes estimates for individual work items
Answer-4:

Question-5: Inputs to activity resource estimating include all of the following EXCEPT:
a. The activity attributes
b. Project Management Plan
c. Resource availability
d. Resource requirements
Answer-5:

These PMP EXAM FAQs on cost management cover questions and answers very useful for the PMP aspirants.

Question-6: Given
a. BAC =1200
b. AC =120
c. EV=80
d. CPI=0.666
Assuming that current variances are typical of future variances, the estimate at completion(EAC) is
a. 220
b. 260
c. 300
d. 320
Answer-6:

Question-7: If Earned Value(EV) = 350, Actual Cost(AC)=400, Planned Value(PV)= 325, What is Cost Variance(CV)?
a. 350
b. -75
c. 400
d. -50
Answer-7:

Question-8: A Cost variance Index(CPI) of 0.89 means:
a. At this time, we expect the total project cost 89% more than planned
b. When the project is completed we will have spent 89% more than planned
c. The project is only progressing at 89% of the rate originally planned
d. The project is getting 89 paise/cents out of every Rupee/$ invested
Answer-8:

Question-9: A schedule Performance Index(SPI) of 0.76 means:
a. We are over budget
b. We are ahead of schedule
c. We are progressing at 24% behind the rate originally planned
d.We are only progressing at 24% of the rate originally planned
Answer-9:

Question-10: If project A has a Net Present Value(NPV) of RS. 30000 and Project B has NPV of RS. 50000. What is the opportunity cost if project B is selected?
a. Rs. 23000
b. Rs. 30000
c. Rs. 20000
d. Rs. 50000
Answer-10:

Question-11: Which type of cost is team training?
a. Direct
b. NPV
c. Indirect
d. Fixed
Answer-11:

Question-12: Project setup costs are an example of:
a. Variable cost
b. Fixed cost
c. Overhead cost
d. Opportunity cost
Answer-12:

Question-13: Who has the cost risk in a fixed price contract?
a. The team
b. Buyer
c. Seller
d. Management
Answer-13:

Answers to Project Cost Management FAQS

1. B   2. D   3. C   4. B   5. D   6. C   7. D   8. D   9. C   10. B   11. A   12. B   13. C

Other PMP EXAM FAQs

PMP EXAM FORMULAS➤
PMP EXAM PREP TIPS➤
PMP EXAM FAQs-General Project Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Integration Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Scope Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Time Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Cost Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Quality Management➤
PMP EXAM FAQs-Project HR Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Risk Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Communication Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Procurement Management➤