Management Tutor
A Project Management Blog

Top 10 PMP Exam FAQs-Project Communication Management Questions,Answers

This page of project management blog covers top 10 PMP Exam FAQs. This PMP Exam questions and answers are based on project Communication management.

List of Frequently Asked Questions(FAQs) and Answers

Question-1: The three major types of communications are:
a. Sentence structure, oral and thoughts
b. Written, body language and meeting of minutes
c. oral, written and body language
d. verbal, formal documentation and informal documentation
Answer-1:

Question-2: Extensive use of which communication is most likely to aid in solving complex problems?
a. Verbal
b. Written
c. Formal
d. Nonverbal
Answer-2: B

Question-3: The work breakdown structure can be effective aid for communication in which situations?
a. Internal within the project team
b. Internal within the performing organization
c. External with the customer
d. Internal as well as external stake-holders to project
Answer-3: D

Question-4: The MOST likely result of communication blockers is that:
a. The project is delayed
b. Trust level is enhanced
c. Conflict occurs
d. Senior management is displeased
Answer-4: C

Question-5: Formal written correspondence with the customer is required when:
a. Defects are detected
b. The customer requests additional work not covered under contract
c. The project has a schedule slippage that includes changes to the critical path
d. The project has cost overruns
Answer-5: Everything that we do is more formal in a contract environment than in other project activities. Because B deals with contracts, it is the best answer.

These PMP EXAM FAQs on communication management cover questions and answers very useful for the PMP aspirants.

Question-6: The project status report is an example of which form of communication?
a. Formal written communication
b. Formal verbal communication
c. Informal written communication
d. Informal verbal communication
Answer-6: A

Question-7: Contract close out is similar to close project in that they both involve:
a. Scope verification
b. Kickoff meetings
c. Quality assurance activities
d. Creation of the scope verification plan
Answer-7: A scope verification plan (choice D) is created earlier in the project and used during controlling, not closing. Quality assurance (choice C) occurs during executing, and kickoff meetings (choice B) during planning. All types of closure must make sure that the actual product of the project meets the requirements for the product. Therefore choice A is the best answer.

Question-8: A project is not completed until?
a. The work is completed
b. Formal acceptance is received
c. The customer is satisfied
d. Lessons learned are completed
Answer-8: A project is not complete until administrative closure is completed and formal acceptance is received. The best choice here is B

Question-9: Communication is the key to the success of a project. As a project manager, you have three stakeholders with whom you need to communicate. As such, you have six channels of communication. A new stakeholder has been added that you also need to communicate with. How many communications channels do you have now?
a. 7
b. 10
c. 12
d. 16
Answer-9: Hint: No. of links= N X(N-1)/2
No. of links= (5 x 4)/2 = 10
N = 3 + 1(yourself) + 1 (new one addd) = 5

Question-10: The 40-60 rule of progress reporting is used to:
a. Calculate the exact EV
b. Provide a good statistical approximation of EV
c. Determine schedule variance
d. Determine schedule variance in monetary terms
Answer-10:

Question-11: One organizational option for improving communications and teamwork is using a tight matrix. This approach also serves to facilitate:
a. Crashing
b. Concurrent engineering or fast tracking
c. Resource leveling
d. Work on geo-graphically distributed or the virtually located teams
Answer-11:

Answers to Project Communication Management FAQS

1. C   2. B   3. D   4. C   5. B   6. A   7. A   8. B   9. B   10. B   11. B

Other PMP EXAM FAQs

PMP EXAM FORMULAS➤
PMP EXAM PREP TIPS➤
PMP EXAM FAQs-General Project Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Integration Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Scope Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Time Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Cost Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Quality Management➤
PMP EXAM FAQs-Project HR Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Risk Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Communication Management➤
PMP EXAM FAQs-Project Procurement Management➤